استرس پاسخ بدن به برخی از موقعیت هاست. چیزی که برای یک فرد استرس زا است، ممکن است برای فرد دیگری کاملا عادی و حتی دوست داشتنی باشد. بطور مثال میتوان حرف زدن در جمع را نام برد که برای بسیاری از افراد استرس زاست ولیکن خیلی از افراد، به راحتی و با کمال آرامش آن را انجام می دهند.
همه ی استرس ها مضر نیستند
استرس بر روی سلامت فیزیکی، روحی و اخلاقی شما تاثیر گذار است . استرس، شامل یک سری پاسخ های زیستی بدن به محرک هاست. مواد شیمیایی و هورمون هایی که طی این فرایند به منظور کمک به افزایش کارایی بدن در مواجه شدن با مشکلات آزاد می شوند، باعث افزایش ضربان قلب ، افزایش کارایی مغز و ایجاد یک انفجار ناگهانی انرژی در بدن می شوند.
وظیفه مغز، حفظ فرد است، بنابراین در جاییکه مغز حس کند که ممکن است فرد صدمه ببینید، با ایجاد استرس، باعث افزایش انرژی شده، و یا بطور عکس، ناتوانی و ضعف در فرد ایجاد می کند. این پاسخ ایجاد شده، یک پاسخ طبیعی و اصولی است . این پاسخ همان چیزی است که در طول سالیان جسم ما را از خطرات گوناگون حفظ کرده است . البته استرس بیش از اندازه و افراطی، می تواند تاثیرات منفی زیادی داشته باشد.
ما نمی توانیم استرس های بد را از محیطمان حذف کنیم ، اما می توانیم یاد بگیریم که از آن دوری کرده و آن را مدیریت کنیم.
آیا تمامی استرس ها مضرر هستند ؟
خیر، نه تنها تمام استرس ها مضر نیستند، بلکه آن ها می توانند به سلامت ما کمک کنند. بطور مثال استرسی که در برخورد با حوادث غیر منتظره و مرگبار برای انسان روی میدهد، صرفاٌ برای حفظ سلامتی فرد ایجاد شده و فرمان مغز برای جلوگیری و رفع خطر می باشد. استرس امری موقت است، زمانی که شما شرایط خطرناک را پشت سر گذاشتید، بدن دوباره به وضعیت طبیعی خود باز می گردد .
در زمان استرس، قلب تندتر تپیده، تنفس سریع تر شده و عضلات سفت می شوند. یکی از نتایج نیازها و زندگی مدرن، قرار گرفتن در موقعیت ها تنش زا، و فشار های روحی فراوانی است که به دفعات در طول روز با آن رو به رو می شویم . در این حالت فشار خون افزایش یافته و رگ های خونی تنگ می شوند.
انواع استرس
استرس سریع و کوتاه
این نوع استرس مربوط به واکنش های سریع بدن شما به چالش های ایجاد شده می باشد. همانند استرس در مواقع برخورد با حوادث، استرس پرواز، استرس فشارهای روحی و جسمی زمان تصادف، استرس مشاجره و ...
این استرس همواره بصورت منفی ایجاد نمیشود و در بسیاری از موارد به نفع شما کار خواهد کرد. این نوع استرس کوتاه مدت است و هیچ تاثیر طولانی مدتی بر روی سلامتی و بدن ندارد. زمانی که در برخورد با حوادث خطرناک، همانند حوادثی که زندگی ما را تهدید می کنند قرار بگیریم، این استرس های کوتاه و سریع بصورت شدید ایجاد شده و ممکن است باعث تشدید و یا بروز مشکلات و بیماری های روحی روانی شود، همانند اختلال های استرسی یا ترس های فوبیا که پس از یک حادثه پر تنش برای انسان شده و از بین نمی رود.
استرس مزمن یا شدید
در صورتی استرس کوتاه مدت حل و فصل نشده و برای یک مدت طولانی ادامه یابد ، به یک استرس بلند مدت یا مزمن تبدیل می شود که می تواند برای سلامتی ما مضرر باشد . چنین استرس هایی می تواند بیماری های و خطرات جدی را برای ما به وجود بیاورد، مانند بیماری های قلبی، سرطان، بیماری های تنفسی، ایجاد تومور ها و .... این استرس ها حتی ممکن است باعث ناامیدی شدید در فرد شده و به خودکشی وی بیانجامد .
مدیریت استرس
هیچگاه به دنبال رهایی کامل از استرس نباشید، زیرا اینکار ممکن نیست و حتی در صورت امکان نیز برای سلامتی شما ضرر خواهد داشت. سعی کنید عوامل استرس زایی که باعث مشکلات شما می شوند را شناسایی کرده و با پیدا کردن راه هایی به مواجهه با آنها بپردازید. بعلاوه، اگر از چیزی میترسید، بهترین راه درمان آن، مواجه کردن خود با آن است. مثلا اگر از صحبت کردن در جمع واهمه دارید، سعی کنید ابتدا با یک نفر صحبت کنید و آرام آرام این تعداد را افزایش دهید، ممکن است پس از مدتی نه تنها استرسی در شما باقی نماند، بلکه به اینکار علاقمند هم بشوید.
کارستان
دانستنیها و اطلاعات عمومی | پزشکی، بهداشت و سلامت | اطلاعات عمومی و جالب و خواندنی