همانگونه که اقتصاددانان و تولید و عرضهکنندگان کالا و محصولات اذعان دارند یکی از عوامل توسعه و رونق اقتصادی در جوامع بازاریابی و تبلیغات جهت شناساندن کالا و محصولات به متقاضیان میباشد که اصولا به روشهای گوناگون انجام میشود که ذیلا به اختصار بیان میشود:
1- تبلیغات از طریق رسانههای گروهی منطقهای و فرامنطقهای مانند رادیو و تلویزیون، روزنامههای کثیرالانتشار و حتی از طریق سایتهای اینترنتی
2- توزیع بروشورهای تبلیغاتی محلی
3- توزیع کتابچههای تبلیغاتی منطقهای
4- معرفی محصول از طریق بازاریاب
ولی در بیمه علاوهبر کلیه موارد مورد اشاره صرفا بحث تبلیغات یا بازاریابی و معرفی سازمان بیمه و محصولات آن کافی نیست، در بیمه نیز عوامل دیگری در جذب مشتری و به اصطلاح امر بیمهگری جذب بیمهگذار و جذب پرتفوی و نهایتا حفظ آن بسیار موثرتر و حائز اهمیت تر میباشد که مختصرا اشاره میشود.
الف- ارائه خدمات قبل از فروش
ب- ارائه خدمات پس از فروش
در رابطه با موضوع بند الف، جهت جذب بیمهگذار بهدست آوردن اطلاعات اولیه مانند شناخت ریسک یا مورد بیمه از طریق انجام کارشناسی توسط افراد خبره و کارآزموده و بررسی ابعاد ریسک از نظر شناخت نوع فعالیت، بررسی خطرات و حوادثی که مورد بیمه را تهدید میکند، بررسی عواملی که در کاهش ضریب خسارت یا افزایش آنها موثر میباشند و نهایتا ارائه توصیههای ایمنی جهت بالابردن ضریب ایمنی ریسک و ارائه پوششهای بیمهای مناسب با توجه به خطرات تهدیدکننده ریسک مورد نظر و همچنین ارائه نرخ حق بیمه فنی با توجه به تفکیکپذیری واحدها از یکدیگر و ضریب ریسک هر واحد و عوامل کاهشدهنده میزان خسارت احتمالی بسیار موثر میباشند.
بنابراین کارشناسان بیمه با مفاهیم هر یک از واژههایی که در بالا اشاره شد با توجه به تجربیات خود آشنایی خواهند داشت.
بهعنوان مثال: شناخت ریسک همان شناخت نوع فعالیت و فرآیند تولید و مواد مصرفی و حوادث و خطرات تهدیدکننده حوادث و خطرات احتمالیای است که مورد بیمه را دچار خسارت خواهند کرد از جمله آنها میتوان به آتشسوزی، انفجار، برخورد صاعقه، تصادف، تصادم، سقوط، سیل، طغیان رودخانه، پیشروی آب دریا، طوفان، گردباد، تندباد، رانش و فروکش و نشست زمین، سرقت اموال، ضایعات برف، باران، تگرگ، زلزله، آتش فشان، سقوط و برخورد هواپیما و هلیکوپتر و قطعات منفصله از آنها، ریزش و پرتاب مواد مذاب و......... اشاره كرد.
بیمهگر بهعنوان یک مشاور موظف است نظر بیمهگذار را به اینگونه خطرات احتمالی توجه داده و بیمهنامهای ارائه نماید که از هر جهت تامین کافی بیمهای برای بیمهگذار فراهم نماید که البته راهنمایی و هدایت بیمهگذار به بیمه کردن سرمایه و اموال خود به ارزش واقعی آنها الزامی است تا در زمان وقوع حادثه بیمهگذار بهعلت کم بیمهای دچار ضرر و زیان نشود و از طرفی دیگر توصیههای ایمنی سازنده با هزینه کم میتواند در جلوگیری از وقوع حوادث یا کاهش درصد خسارت احتمالی بسیار موثر واقع شده که بهنفع بیمهگذار و هم شرکت بیمه خواهد بود.
در بیمه میزان حق بیمه نقش بسیار موثری در جذب بیمهگذار و پرتفوی بیمه خواهد داشت.
بنابراین انجام بازدید اولیه و بررسی وضعیت تراکم یا پراکندگی ریسک، هر یک از واحدها و اعمال نرخ حق بیمه متناسب با ضریب خطر هر یک از واحدها موجب کاهش حق بیمه و نهایتا در جذب بیمهگذار بسیار سازنده میباشد.
در رابطه با بند ب: نیز عوامل گوناگونی در مانده کاری بیمهگذار بهعنوان یک بیمهگذار و پرتفوی ثابت و درازمدت برای بیمهگر دخیل میباشند که ذیلا به اختصار بیان میشود.
* داشتن شعب و نمایندگیهای بیمهای در سراسر کشور توسط شرکت بیمه
* در اختیار داشتن کادر فنی و باتجربه در سراسر کشور
* تسویه خسارت زیان دیدگان در کوتاهترین زمان ممکن و با کیفیت مطلوب که بتواند خسارت واقعی بیمهگذار را جبران كنند.
* با توجه به آنچه اشاره شد زمانی یک شرکت بیمه قادر خواهد بود که در امر بیمهگری خود نسبت به سایر رقبا موفق عمل كند که دو بازوی بازاریابی و فنی در کنار یکدیگر قرار گیرند و هر یک بنا به وظیفهای که دارند، عمل كنند.
ویوان نیوز
آموزشهای کاربردی کسب و کار | دانستنیهای مهم بیمه | مهارتهای بازاریابی و فروش | مهارتهای روابط عمومی و تبلیغات