در كسب و كار، «روابط» نقش مهمی بازی میكنند، همه ما این موضوع را میدانیم اما اغلب آن قدر درگیر مسائل روزانه میشویم كه به بهترین راههای ممكن برای ایجاد ارتباط فكر نمیكنیم.
وقتی با آدمهای موفق صحبت میكنیم، آنها دلیل موفقیتشان را در نوع رابطه و اعتمادی میدانند كه بین شركا و دوستان برقرار كردهاند.
● به نیازهای دیگران توجه كنید
همه میدانند كه هدف از تلاش برای ایجاد ارتباط، در نهایت این است كه بتوانیم با هم و در كنار هم كار كنیم، اما برای رسیدن به چنین هدفی میبایست توجه به دیگران را سرلوحه تلاش خود قرار دهیم. جری ایكاف یكی از نویسندگان كتاب «مرز ارتباطات تجاری» در اینباره میگوید: «باید دقت كنید كه دیگران برای چه چیز ارزش قائلند.» به اعتقاد وی كلید دست یافتن به چنین چیزی در «صبور بودن» و «كنجكاو بودن» است.
● با دیگران تبادل نظر كنید
پی بردن به اینكه چه عاملی در افراد انگیزه ایجاد میكند نكتهای مهم است اما بلافاصله پس از آن باید بتوانید اعتماد ایجاد كنید. به اعتقاد «ایكاف» بهترین روش این است كه با حالتی خستگیناپذیر، ثابت قدم و قابل
پیش بینی گام بردارید یعنی نشان دهید آن قدر ارزشمند هستید كه دیگران بخواهند با شما ارتباط برقرار كنند. اما برای آنكه از نظر دیگران شخصیتی خودشیفته (از خود راضی) به نظر نرسید بهتر آن است كه قبل از انجام هر كاری دیگران را در ایدههای خوب خود سهیم كنید.
جان پالومبو رئیس شركت بازاریابی DVC كه برخی از مشتریانش كاركنان فیلم فوجی و تیغ ژیلت هستند در این باره میگوید: «هرگاه كسی را ملاقات میكنم، اگر نكته آموزشی مفیدی را به او نگویم، كارم را به درستی انجام ندادهام حالا چه او برای حرف من اهمیت قائل باشد چه نباشد، فرقی نمیكند.»
● از هر موقعیتی برای برقراری ارتباط استفاده كنید
شما میبایست پیوسته در این فكر باشید كه چگونه و كجا میتوانید روابطی را ایجاد و آنها را تقویت كنید. یعنی از هر فرصتی مثل نوشیدن چای، صرف ناهار و شام و یا هر نوع ارتباط و تماسی كه در مسافرتها دست میدهد استفاده كنید وگرنه مجبور خواهید بود راه دور و درازی را برای رسیدن به این هدف طی كنید.
● ویژگیهای خود را بشناسید
حقیقتاً ایجاد روابطی خوب كه منجر به تجارت موفقی شود، كار مشكلی نیست. این كار به یك تنظیم ذهنی نیاز دارد یعنی میبایست مترصد امكانات باشید و در عین حال به اعمالتان آگاه باشید. میتوانید موانعی را كه در مسیر گسترش روابط مورد نیازتان پیش میآید، از میان بردارید. «جیمز تام» نویسنده كتاب مشاركت بنیادی در این باره میگوید: به رفتارتان نگاه كنید و بازتاب آن را بسنجید. او میگوید: رفتارهای دفاعی كه ممكن است مانع پیشرفت شما باشند را شناسایی كنید مثلاً احتمال دارد وقتی كه وحشت زده و ترسان میشویم دیگری را غرق در اطلاعات كنیم یا در سكوت فرو رویم كه این میتواند یك اخطار اولیه باشد. وقتی چنین رفتاری را در خود تشخیص دادید، خواهید توانست اقداماتی را به عمل آورید، آنگاه یا لازم است كه آهستهتر پیش روید یا میبایست برای خنثی كردن آن رفتار هر كاری از دستتان برمیآید بكنید. با افراد مستقیماً ارتباط برقرار كنید یا مسوولیت برقراری ارتباط را برعهده دیگران نگذارید یا از واسطه كردن دیگران پرهیز كنید. برای ارتباط برقرار كردن با دیگران تلاش كنید، گهگاهی یك تلفن یا ایمیل میتواند آنها را برای مدتی طولانی با شما مرتبط سازد. هر چند چنین ارتباطی خیلی قوی و پررنگ نیست اما مفید است، خب به هر حال هركسی مشغلهای دارد و نیازی به رفتار دراماتیك نیست.
● ارتباط مستقیم برقرار كنید
هیچگاه فكر نكنید كه برقراری ارتباط از طریق شبكه میتواند مانند ارتباط رودررو موثر باشد. به گفته ویتمن متاسفانه ارتباطات شبكهای برای خیلیها هدف شده است.
او میگوید: «ارتباطگران شبكهای بیكارانی هستند كه قبلاً بیكار نبودهاند، همه شبكه را به هم توصیه میكنند ولی آنها در شبكه چه میكنند؟ آنها مرتباً افرادی كه هیچ وقت با آنها صحبت نكردهاند را فرا میخوانند و همه حرفشان یا «من» است یا «به كمكت احتیاج دارم»، ولی چنین كاری ایجاد ارتباط نیست بلكه نوعی چاپلوسی و تنآسایی است.
● هیچگاه مایوس نشوید
حفظ رابطه در تجارت مثل حفظ رابطه در مدرسه نیست. یعنی در تجارت ممكن است با وجود آنكه طی سالها دلیلی برای صحبت با كسی نداشتهاید، بتوانید ارتباطی را دوباره آغاز كنید. حتی یك تلفن و یا ایمیل میتواند روابط تیره و تار شده را دگرگون سازد.
مدیر سبز
آموزشهای کاربردی کسب و کار | ویژه کارآفرینان و مدیران | مهارتهای بازاریابی و فروش | مهارتهای روابط عمومی و تبلیغات | فنون مذاکره و عقد قرارداد