موضوع این مقاله که از موضوعات مهم مطرح شده در همایش چشماندازهای توسعه «اسفند 81 در تهران» بوده، به تبیین اهمیت نوآوری و ایجاد جریان دانایی محور تاکید دارد .
نویسنده که از صاحبنظران پژوهشی و کارشناسان سازمان مدیریت و برنامهریزی است، با ذکر نمونهای موفق از کشورهایی که اقتصاد دانایی را به عنوان الگوی توسعه اقتصادی پذیرفتهاند، مهمترین چالشهای ایران را برای گذر به این نوع اقتصاد، بویژه در بعد تحقیق و توسعه بر میشمارد:
دانایی عبارت است از «ذخیره انباشتهشده از اطلاعات و مهارتها که از مصرف اطلاعات توسط گیرنده اطلاعات حاصل میشود» (آلن بورتن جونز به نقل از ماخذ شماره2) ; به عبارت دیگر «دانایی مخلوط سیالی از تجربیات، ارزشها، اطلاعات موجود و نگرشهای کارشناسی نظام یافته است که چهارچوبی برای ارزشیابی و بهرهگیری از تجربیات و اطلاعات جدید به دست میدهد . دانایی در ذهن فرد به وجود میآید و به کار میرود . دانایی در سازمان نه تنها در مدارک و ذخایر دانایی بلکه در رویههای کاری، فرایند سازمانی، اعمال و هنجارها مجسم میشود» (داونپورت و پروساک) .
دانایی عاملی است که براساس «داده» ها و «اطلاعات» شکل میگیرد و بنا به تعریف متفاوت از داده و اطلاعات است . «داده» نشانهای است که از سوی منبعی به گیرنده میرسد و نشاندهنده واقعیتی عینی، اما مجرد در مورد یک رویداد است; برای مثال مقدار خرید یا زمان خرید یک کالا به عنوان «داده» توصیف میشود . داده تنها بخشی از واقعیت را نشان میدهند و فاقد هر نوع قضاوت، تفسیر و مبنای قابل اتکا برای اقدام مناسب است . داده در واقع مادهای خام برای تصمیمگیری به شمار میرود .
«اطلاعات» عبارت است از دادههای پردازش شده که برای گیرنده قابل فهم و درک است و دید دریافت کننده اطلاعات را شکل میدهد . اطلاعات کمک میکند که شرایطی خاص درک، تصمیمی مناسب اتخاذ یا مشکلی حل شود . به طور کلی اطلاعات، مفهومی است که تنها گیرنده آن میتواند مشخص کند که اطلاعات هستیا خیر .
کارستان
آموزشهای کاربردی کسب و کار | اخبار کسب و کار و اقتصادی | اخبار بانکی، مالی و مالیاتی
جریان دانایی و اقتصاد دانایی محورچیست | اقتصاد دانایی | جریان دانایی