درآمد سالیانه ی یک مهندس هوافضا :: آمار بین المللی

در اولین مطلب ارسالی اینجانب در نسخه ی آزمایشی سایت کارستان قصد دارم یکی از مطالب نوشته شده ی خود را که در مرکز هوافضای ایروسنتر ایجاد کرده ام قرار دهم.

توجه بفرمایید که منابع آماری در داخل متن موجود می باشند و این مقاله را با حذف عامل ریسک بالا به ازای مولفه ی امنیت شغلی (در شرایط کارمندی) نوشته ام لذا در موقعیت دیگر ایجاد کار در این فیلد (شرایط غیر کارمندی) درآمدها ممکن است بسیار متفاوت تر از مقدار نوشته شده باشند و مبلغ درآمد های تقریبی را به ازای واحد ریال (واحد پولی رسمی ج.ا.ایران) در نظر گرفته ام.

متن اصلی مقاله :

 Aerospace Engineering

مهندسی هوافضا بدلیل High-Tech بودن یکی از برترین رشته های جهان محسوب می شود و یکی از معدود رشته هایی است که می تواند از تمامی رشته های مهندسی برای خود استفاده نماید و همچنین خروجی تحقیقات و محصولات مرتبط با این رشته اکثرا ارزش راهبردی برای کشورها و دولت ها دارند و پیشرفت در فناوری هوافضا در هر کشوری، علاوه بر مسائل مرتبط با اقتصاد و امنیت، غرور ملی را نیز تا حد زیادی بالا می برد.

معمولا یکی از اولین سوال هایی که در ذهن مردم پس از درک اهمیت رشته ی هوافضا ایجاد می شود، این است که "درآمد چنین رشته ای چقدر است؟" !

البته در ایران پاسخ به این سوال کمی دشوار است، زیرا هنوز آمار دقیقی از درآمد سالیانه ی مهندسان هوافضای جمهوری اسلامی ایران منتشر نشده است و حتی حقوق سالیانه ی برخی از مهندسان هوافضا که در بخش های خاصی مشغول به فعالیت هستند مشخص نیست و یا بدلایلی اعلام نشده است و همچنین برخی از افراد ممکن است به عنوان یک پیمانکار با سازمان ها و نهادهای کشوری و لشگری همکاری داشته باشند که در این صورت برآورد حقوق سالیانه ی مشخص نمی تواند دقیق باشد. اما گفته می شود افرادی که به عنوان مهندسان هوافضا در برخی از مکان های رسمی کشور استخدام شده اند، علاوه بر برخی از مزایا ممکن است ماهانه بین 9,000,000 ریال تا 20,000,000 ریال حقوق دریافت کنند که درآمد سالیانه ی آن ها ممکن است بین 108,000,000 ریال تا 240,000,000 ریال باشد و در برخی موارد نیز بیشتر از این مبلغ که البته همین اطلاعات نیز در مورد ایران تایید نشده هستند.

اما در سایر کشورها چطور؟ اگر از یک شهروند آمریکایی که در زمینه ی هوافضا فعالیت دارد در مورد فرصت کاری در رشته ی مهندسی هوافضا مشاوره بگیرید، ممکن است ایران را به شما معرفی کند و یا اگر یک خارجی از یک شهروند ایرانی در مورد فرصت کاری سوال کند، ممکن است آمریکا را به او پیشنهاد دهد. این تفاوت به این دلیل است که هر دو طرف هیچگاه وضعیت اشتغال این رشته را بررسی نکرده اند و صرفا با در نظر گرفتن مشکلات در ایران و یا در آمریکا و همچنین توجه به پیشرفت های هوافضایی و اهمیت دادن دولت ها چنین پاسخی داده باشند.

در این مقاله قصد داریم تا با اخذ اطلاعاتی از سایت های مرتبط نظیر سایت Indeed.com، سایت EngineerSalary.com، سایت AboutSalary.net، سایت PayScale.com، سایت Glassdoor.com و برخی دیگر از سایت ها و همچنین استفاده از برخی آمارهای دقیق حاصل از نظرسنجی و تحقیقات اطلاعاتی در مورد وضعیت مالی این رشته در خارج از کشور نیز به کاربران محترم ایروسنتر و مخاطبان این مقاله در این سایت (کارستان) ارائه کنیم.

درآمد سالیانه در طول سال های گذشته در برخی از کشورهای عربی به دلیل به وقوع پیوستن انقلاب عربی موسوم به بهار عربی تحت تاثیر قرار گرفته است و بلاشک کشوری نظیر لیبی که رژیم سابق آن بر روی فعالیت های هوافضایی سرمایه گذاری های کلانی کرده بود اکنون دیگر چنین فرصتی برای مدت کوتاهی وجود ندارد و نمی توان درآمد کنونی یک مهندس هوافضا در آنجا را با قبل مقایسه کرد و مطمئنا کاهش بسیار شدیدی داشته است و همچنین در کشور سوریه نیز بدلیل شورش های مکرر و تخریب زیرساخت ها و جنگ داخلی فرصت شغلی قبل برای مدتی از بین رفته باشد.

همچنین در کشورهای غربی در سال های میلادی 2009 تا 2011 بدلیل پدیده ی بحران مالی طبق برخی از آمارها درآمد مهندسان هوافضا مخصوصا در ایالات متحده رکود داشته است که البته در سال 2012 میلادی با افزایش درآمد رو به رو شده است بطوری که می توان گفت امروزه در ایالات متحده حقوق سالیانه ی یک مهندس هوافضا به واحد پولی ایران (با در نظر گرفتن نرخ خرید کنونی دلار در بازار در تاریخ 26 بهمن که برابر با 36700 ریال است و یا نرخ فروش 37000 ریالی) به طور متوسط حدود 3,156,000,000 ریال می شود که می توان گفت متوسط درآمد سالیانه ی یک مهندس هوافضا (بدون درنظر گرفتن برخی از مزایا و حقوق های اضافه بر درآمد ثابت) بیش از 300 میلیون تومان است.

طبق آخرین آمارهای موجود در منابع ذکر شده در پاراگراف پنجم این تاپیک و برخی دیگر از منابع موثق، درآمد مهندسان هوافضا در ایالات متحده ی آمریکا (بدون درنظر گرفتن برخی از استثنائات که درآمد آن ها ممکن است بسیار بالاتر از آمار مندرج باشد) سایر افراد در بعد وسیع درآمد سالیانه شان حداکثر به 5 میلیارد ریال (500,000,000 تومان) و حداقل 1.85 میلیارد ریال می رسد که در هر دو حالت حداقلی و حداکثری می توان گفت وضعیت درآمد یک مهندس هوافضا در ایالات متحده در بین مشاغل رسمی جرو بالاترین میزان درآمدی رسمی و دولتی ممکن می باشد و مهندسان هوافضای استخدام شده در آن کشور جزو طبقه ی بالاتری از نظر مالی نسبت به سایر شهروندان محسوب می شوند.

اما وضعیت درآمد مالی در بریتانیا و یا دقیق تر، در انگلستان چگونه است؟ آیا در آنجا هم همانند ایالات متحده ی آمریکا از حقوق سالیانه ی مطلوبی برخوردار است؟
طبق آمار سایت PayScale درآمد یک مهندس هوافضا در انگلستان معادل واحد پولی ایران، سالانه بین 420,000,000 ریال تا 900,000,000 ریال می باشد که البته نسبت به ایالات متحده در سطح پایین تری قرار دارد و ممکن است ورود به یک شغل مرتبط برای یک مهندس هوافضای ایرانی در این کشور بدون دعوتنامه رسمی بسیار سخت باشد.

وضعیت درآمد در آمریکا و انگلستان در یک بازه ی کلی با استناد به منابع ذکر شده در پاراگراف پنجم بیان شدند، حال می خواهیم وضعیت درآمد مهندس هوافضا در کانادا را بررسی کنیم. در کانادا حقوق سالیانه ی یک مهندس هوافضا (بدون در نظرگرفتن استثنائات) بین 522,000,000 ریال تا 1,230,000,000 ریال می باشد که نسبت به انگلستان بالاتر و نسبت به آمریکا پایین تر است.

پس از بررسی موارد بالا، می خواهیم وضعیت درآمد مهندسان هوافضا در کشور ژاپن را نیز بررسی کنیم، در ژاپن طی یک آمار درآمد سالیانه ی یک مهندس هوافضا حدود 1,300,000,000 ریال می باشد که البته این مورد نیز آمار دقیقی به حساب نمی آید.

اما گذری کنیم به کشور همسایه - ترکیه - که در سال های اخیر همانند ایران پیشرفت های زیادی در زمینه ی هوافضا داشته است. در این کشور، حقوق سالیانه در صنعت هوافضا بین 870,000,000 ریال تا 950,000,000 ریال می باشد که درآمد بسیار بالایی در آن کشور به حساب می آید و از طرفی نیز مهندسان ایرانی در کشور ترکیه طبق برخی از شنیده ها از احترام بالایی (و در برخی موارد حتی بیشتر از مهندسان ترک) برخوردار اند که البته بدلیل حس های نژادپرستی پنهان در آن کشور، ایرانی های ترک زبان با سایر ایرانی ها تا حدودی متمایز هستند و از فرصت شغلی بهتری برخوردار اند، هر چند که استخدامی در کشورهای بررسی شده در این تاپیک تا حدودی دشوار است.

 

  مرکز هوافضای ایروسنتر

  نیما امینی

  منابع و اسناد کسب و کار | معرفی صنایع، مشاغل و بازار کار

  درآمد | سالیانه | ی | یک | مهندس | هوافضا | :: | آمار | بین | المللی