همگام با فناوريهاي نوين و عصر ارتباطات، شدت رقابت و تخصصي شدن مشاغل به اوج رسيده و انتخاب نيروي کارآمد و با تجربه به دغدغهاي اساسي براي مديران تبديل شده است. مديريت مکانيزه امروز حتي ديگر سبکهاي جذب نيرو و مصاحبه شغلي پيشين را نميپذيرد و همواره به دنبال الگوهاي جهاني است.

در واقع هماهنگ شدن و پيروي از سبكهاي مديريتي موفق بهانهاي است تا مديران امروزي فراتر از همتايان نسلهاي گذشته با تكيه بر فناوري اطلاعات، تلفيقي از دانش و تجربه را در به كارگيري منابع انساني كارآمد با سبكهاي نوين ارزيابي كنند.

از اين منظر ارسال رزومه، دعوت براي مصاحبه شغلي و درنهايت استخدام، فرآيندي است که به آگاهي و انتخاب مناسب نياز دارد. قطعا مصاحبه شغلي به پيشنيازها و آموختههايي براي اجرا وابسته است.

کارجويان نيز با فرآگيري نکات و ســبکهاي متفاوت ميتوانند احتمال موفقيت خويش را در آزمونهاي شغلي و مصاحبه افزايش دهند.

نظم، نخستين پیش‌ نیاز اجرای مصاحبه شغلی

حضور به موقع و آمادگی در هنگام اجرای فرآیند مصاحبه شغلی جزو نخستین پیش نیازها و شاید مهم‌ترین اقداماتی است که کارجویان باید همواره مدنظر داشته باشند. همیشه یک شروع خوب، گفتمان سالم و بی‌حاشــیه و برقراری ارتباطی هدفمند با رعایت اصول اولیه و حضور به موقع شکل می‌گیرد. بنابراین برای متفاوت بودن و کسب بالاترین امتیاز نسبت به سایر رقیبان از اصول اولیه پیروی ‌کنید.

 

تحقیق

تا چه اندازه به حضور در جمع همکاران شرکت و همکاری با آنان اندیشیده‌اید؟ چقدر خودتان و توانایی‌هایتان را باور دارید؟ آیا انتخاب شغل با علاقه و به درخواست خودتان انجام شده است یا بر اثر فشـــار والدین و یا شرایط نامناســــب مالی صورت گرفته‌است؟ همانطور که می‌دانید؛ تک تک این عوامل زمینه‌ساز بسترهای موفقیت و یا شکست شغلی شما خواهند شد. در واقع هیچ‌کس و یا هیچ عاملی به جز تلاش و انگیزه خـــودتان نخواهد توانست شرایط ارتقای شغلی‌تان را فرآهم آورد.

 

تاثیر ارتباط حضوری در مصاحبه شغلی

هیچ‌گاه تاثیر ارتباط حضوری و گفتمان هدفمند را در مصاحبه شغلی از یاد نبرید. اگرچه مصاحبه‌های تلفنی می‌توانند تا حدودی شرایط حضوری موفق را در عرصه پرالتهاب اشتغال فرآهم آورند، هیچ‌گاه به جاذبه و تاثیربخشی نخستین برخورد نخواهند رسید. در واقع نخستین برخوردها، بسترهای مناسبی را برای گفت‌وگویی مناسب ایجاد می‌کنند و به واسطه صحت پاســــخ‌ها و جلب اعتماد مصاحبه‌کنندگان، ارتباط هدفمند شکل می‌گیرد و توانمندی‌ها به اثبات می‌رسد.

 

تجربه‌ها و توانمندی‌های خودتان را بازگو کنید

نخســـــتین پرسش‌های مصاحبه‌کننده درباره وضعیت، سوابق شغلی و تحصیلی کارجویان در ســــــه سال اخیر خواهد بود. آنان تمایل دارند شرح کاملی از وظایف، مسئولیت‌ها و عناوین شغلی پیشین کارجویان را بدانند، بنابراین با آرامش سوابق شغلی و تحصیلی خودتان را بازگو کنید. درباره خلاقیت‌ها، طرح‌ها و برنامه‌های خود‌تان صحبت کنید و جریان مصــــاحبه را با تیزهوشی در جـــهت صلاحیت‌هـــــای شـــــخصي به پيش ببريد.

مثبت‌گرا باشید

حاشیه‌پردازی و ذکر خاطرات تلخ و منفی گذشته نزد مصاحبه‌کننده و مدیر نه تنها فضای کار و مصاحبه را مسموم می‌کند؛ دیدگاه آنان را نیز تغییر خواهد داد. قطعا با بدگویی نسبت به مدیران پیشین و شرایط نامناسب کاری، مصاحبه‌کننده و مدیر نسبت به شخصیت و مسئولیت‌پذیری شما احساس و تصور مناسبی نخواهد داشت. برای اینکه بتوانید شرایط بهتری برای ادامه همکاری ایجاد کنید؛ فضای بحث را با تغییر و تحول شغلی و یافتن فضایی حرفه‌ای‌تر آغازکنید. تشخیص موضوع بحث و عنوان کردن مسائل شغلی، فضای کار و نحوه عملکرد سازمانی، از جمله عواملی هســـتند که قطعا بر روند گفتمان تاثیر خواهند گذاشت.

از این منظر شخصیت مثبت و برون‌گرا می‌تواند با برنامه‌ای هدفمند، مطالعه دقیق و در نهایت تحقیق درباره شرکت دعوت‌کننده بستر مناسبی برای جلسه مصاحبه به وجود آورد.

 

مصاحبه را جدی بگیرید

بسیاری از کارجویان به رغم حساسیت جلسه مصاحبه شغلی آن را امری ساده می‌پندارند. در صورتی که مصاحبه جریانی است پویا که به گفتمانی دو طرفه و پرسش و پاسخ مناسب نیاز دارد. دقت در حضـــور به موقع و تحقیق درباره شـــرکت نیروپذیر از جمله اقداماتی هستند که نیاز به برنامه‌ریزی دارند.

 ارتباط رشته تحصیلی و شغلي نیز همواره جزو دغدغه‌های کارجویان بوده است. تا هنگامی که در شغلی به مهارت کافی دست نیافتید و به تجربه حضور خود مطمئن نشدید؛ صفحات رزومه را ارسال نکنید. قطعا در جلسه مصاحبه و در هنگام پاسخگویی به پرسش‌های مصاحبه کننده با مشکلات جدی روبرو خواهید شد. در واقع به بیان دیگر شرط حفظ آرامش و اعتماد به نفس، اطمینان از مهارت و تجربه است.

 

انتخاب شغل متناسب با توانمندی‌ها

پیش از تكميل صفحات رزومه و ارسال آن، باید کمی به گذشته تحصیلی و اهداف دوران دانشجویی خود بنگرید، قطعا اهداف متناسب با زمان و وقایع مختلف متحول می‌شوند و به سبکی ایده‌آل‌تر گرایش می‌یابند. تحقیق و تامل، هم‌اندیشی و مشاهده نیز از عواملی هستند که دستیابی به ایده‌آل‌ها را مطلوب‌تر خواهند کرد. قطعا برنامه‌ریزی و اهداف کوتاه و بلندمدت راهکار مناسبی برای اتخاذ تصمیم‌های مهمی مانند انتخاب شـغل خواهد بود. برخی از مهم‌ترین موارد افزایش احتمال موفقیت در مصاحبه‌هاي شغلی به شرح زیرند:

چرا قصد دارید تا در شرکتی صاحب‌نام همکاری کنید؟

فعالیت در شرکت‌های معتبر نه تنها بر تجربه و سوابق شغلی‌تان تاثیر فراوان می‌گذارد، موجب ارتقای مهارت و افزایش بهره‌وری و خلاقیت‌تان نیز خواهد شد. در واقع شرکت‌های بین‌المللی همچون سکویی مطمئن دستیابی به اهداف شغلی را آسانتر خواهند کرد. هر شرکت قوانین و معیارهای خاص خود را دارد. باید بتوانید ارتباطی منطقی میان مهارت‌ها و وظایف‌تان ایجاد کنید.

تا چه اندازه به مهارت‌ و توانمندی‌هایتان اطمینان دارید؟

شناخت مهارت و خلاقیت‌های فردی دستیابی به مسیر موفقیت را راحت‌تر می‌کند. اطمینان و اعتمادبه نفس در مصاحبه‌های شغلی به واســطه مهارت، علاقه و انگیزه، راه‌يابي به مراحل بالاتر را امكان‌پذيرمي‌كنند.

 

استعداد‌ها و خلاقیت‌هایتان را بشناسید و پرورش دهید

شاید مهارت‌ در یک رشته، حرفه و هنر بتواند جرقه‌ای برای ظهور یک استعداد جدید باشد. این خلاقیت‌های به ظاهر ساده و سطحی در دنیای کســـب و کار می‌توانند به راهکارهـــای بســـــــیار متنــوع و جـــدیدی برای خلق طرح‌های اشــــتغال باشند.

 

كيفيت پرسش‌هاي مصاحبه تا چه اندازه در روند استخدام كارجويان تاثيرگذار است؟

اغلب پرسش‌ها در مصاحبه شغلي از پیش تعیین شده‌اند. اگر چه پرسش‌ها صحت فرآیند مصاحبه را، تا حدود زیادی تضمین مي‌كنند، به مصاحبه‌کننده، امکان پيگيري پاسخ‌های جالب را نمی‌دهد و مانع بروز خلاقیت مصاحبه‌كننده و کسب اطلاعات جامع‌تر می‌شود. بنابراین، کسب اطلاعات جامع از مصاحبه شونده، در این نوع مصاحبه‌ها با محدودیت مواجه است.

در برخي ديگر از مصاحبه‌ها كه امكان آزادي عمل بيشـتري به مصاحبه‌شونده داده مي‌شود با طرح پرسش‌هاي مختلف کـــه بر حسب موضوع، در طول مصاحبه مطرح می‌گردد، وي مي‌تواند آزادانه و حتی بدون محدودیت زمانی، در محیط دوســــتانه پاسخ دهد. این روش، قابلیت اعتمادش پایین‌تر از مصاحبه سازمان‌یافته است.

معمولا مصاحبه‌کنندگان، ترکیبی از پرسش‌هاي مســتقیم و غیر مستقیم را در مصاحبه به کار می‌برند. این روش، از قابلیت اعتماد بیشتری برخوردار است.

با توجه به ترکیب تعداد مصاحبه‌کنندگان و مصاحبه‌شوندگان، گاهي اوقات از تيم مصاحبه‌كنندگان استفاده مي‌شود.

در این روش معمولا سه تا پنج مصاحبه‌کننده به صورت مستقيم و حضوري فرآيند مصاحبه را به اجرا درمي‌آورند.

اين‌گونه مصاحبه‌ها براي شركت‌ها و سازمان‌هاي بين‌المللي و صاحب نام اجرا مي‌شود.

مديران به دليل اهميتي كه براي جذب منابع انساني خــــود قائل هستند، از مصاحبه‌ گروهي استفاده مي‌كنند.

 جريان مصاحبه توسط يك روان‌شناس هدايت مي‌شود و طرح هر پرسش به منزله بررسي چندين خصوصيت و رفتار سازماني تلقي خواهد شد. ارزیابی داوطلب نیز، به شیوه مشاهده عملکرد افراد در گروه انجام مي‌شود.

 

  بازار کار

  پری سا

  فنون موفقیت در مصاحبه شغلی | رزومه‌نویسی و درخواست شغلی | فنون کاریابی و تقاضای استخدام

  شیوه‌هـای | کسب | موفقیت | در | مصاحبه | شغلی